دوره 6، شماره 1 - ( بهار 1393 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kousha A, Gharibi F, Firouz nia R, Rohani Majd S, Farajollah BeikNouri M. The study of health status in area affected by the earthquake in Azerbaijan through Rapid Assessment Technique in 2012. jorar 2014; 6 (1)
URL: http://jorar.ir/article-1-181-fa.html
کوشا احمد، غریبی فرید، فیروزنیا رزیتا، روحانی مجد سمیه، فرج اله بیک نوری محسن. بررسی وضعیت بهداشتی مناطق زلزله‌زده آذربایجان در زلزله مرداد 91 از طریق تکنیک ارزیابی سریع. فصلنامه علمی پژوهشی امداد و نجات. 1393; 6 (1)

URL: http://jorar.ir/article-1-181-fa.html


چکیده:   (3817 مشاهده)

مقدمه: ایران جزء کشورهای بلاخیز دنیا محسوب ‌می‌شود و از میان بلایای طبیعی، زلزله دارای بیشترین تکرار و مخرب‌ترین تأثیرات می‌باشد که این امر وجود یک طرح جامع مدیریت بحران برای هدایت اقدامات قبل، حین و پس از وقوع زلزله را ضروری ‌می‌سازد. بر این اساس، مطالعه حاضر درصدد بررسی نقش تکنیک ارزیابی سریع در مدیریت زلزله مرداد ماه 91 آذربایجان ‌است.
روش: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که داده‌های موردنیاز آن توسط 24 نفر از کارشناسان مرکز بهداشت استان آذربایجان گردآوری شده است. بلافاصله پس از وقوع حادثه، ستاد مدیریت بحران و کاهش خطر بلایای مرکز بهداشت استان بر اساس شرح وظایف و آمادگی‌های قبلی تشکیل جلسه داد و تیم‌های ارزیابی سریع سازماندهی و به مناطق آسیب‌دیده اعزام شدند. در ادامه، نتایج ارزیابی‌های سریع در حوزه‌ها وضعیت منطقه از نظر شرایط دموگرافیک و تلفات انسانی، بیماری‌های شایع، منابع موجود و شرایط بهداشت محیط، عوامل محدودکننده و همچنین فهرست نیازهای ضروری به‌صورت فراوانی (درصد) تعیین و در جداول ارائه گردید، سپس با استفاده از نظرات کارشناسان انواع و اولویت نیازها به صورت کیفی مشخص شد.
یافته‌ها: مناطق زلزله‌زده اصلی شامل سه بخش اهر، هریس و ورزقان است که ارزیابی سریع در مورد تمامی آنها با دقت بالا صورت گرفته است. با نگاهی به وضعیت جمعیتی، اپیدمیولوژیک و نیز بهداشتی نواحی مورد بررسی درمی‌یابیم که هریس به سبب وخامت اوضاع بهداشتی، بالاتربودن جمعیت و شدت تلفات مالی و جانی، نیازمندترین حوزه به شمار ‌می‌رفت و ضرورت امدادرسانی به آن بیش از سایر بخش‌ها احساس ‌می‌شد، اهر نیز به عنوان بخشی با کمترین نیاز بهداشتی و حمایتی شناسایی شد. در ادامه، میزان و نوع امدادرسانی به هر یک از مناطق مذکور با توجه به نتایج ارزیابی سریع، برنامه‌ریزی و تأمین شد.
نتیجه‌گیری: تکنیک ارزیابی سریع در صورت طراحی و اجرای مناسب ‌نقش ارزنده‌‌ای در مدیریت صحیح اقدامات پس از وقوع زلزله و سایر حوادث و بلایا دارد که می‌تواند تصویری گویا از تبعات حادثه و نیازمندی‌های جامعه آسیب‌دیده ارائه کند. این تکنیک در زلزله آذربایجان به شیوه‌‌ای قابل قبول انجام شد که ‌می‌تواند الگوی مناسبی برای سایر موارد مشابه باشد.

واژه‌های کلیدی: زلزله، آذربایجان، ارزیابی سریع.
متن کامل [PDF 732 kb]   (1024 دریافت)    
گزارش کوتاه یا نامه ها : پژوهشي | موضوع مقاله: حمایت روانی در سوانح

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایگاه عمومی نشریات یکتاوب می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | http://www.journalsystem.ir/demo5

Designed & Developed by : Yektaweb