دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1393 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

آذر علی، شریفی رقیه، پناهی علی. کاهش خسارت سیل از طریق تعیین حریم و بستر رودخانه مهران‌رود تبریز. فصلنامه علمی پژوهشی امداد و نجات. 1393; 6 (2)

URL: http://jorar.ir/article-1-182-fa.html


چکیده:   (3771 مشاهده)

مقدمه: یکی از بخش‌هایی که به شدت تحت تأثیر فعالیت‌های شهری است و همواره در خطر تغییر و تحول‌های غیرمهندسی و غیرفنّی قرار دارد، بستر رودخانه‌ها، مسیل‌ها و آبراهه‌هایی است که از داخل محدوده شهرها، به ویژه شهر‌های بزرگ و کلان شهرها عبور می‌کنند و نقش اساسی زهکشی آب‌های سطحی شهرها را بر عهده دارند.
روش: این تحقیق توصیفی و تحلیلی است و از نظر اهداف تحقیق جزء تحقیقات کاربردی محسوب می‌شود و از ابزار سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. هدف تحقیق تعیین مناطق آسیب‌پذیر و حساس واقع در حریم رودخانه است.

یافته‌ها: با بررسی‌های میدانی و نقشه‌های موجود، حریم بستر رودخانه با استفاده از GIS مشخص شد که در حدود 483242 مترمربع ساختمان‌های غیرمجاز در حریم رودخانه احداث شده‌‌اند که در برخی موارد تا درون بستر رودخانه نیز پیشروی کرده‌‌اند. در این تحقیق مناطق حساس و آسیب‌پذیر در حریم مشخص گردید و راهکار‌های لازم برای کاهش خسارت ارائه شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به ضریب موجی‌بودن هیدرولیکی مئاندری بودن رودخانه مهران‌رود بربار 1/2 می‌باشد که بیانگر موجی‌بودن آن است و مقدار سیلاب احتمالی که می‌تواند با دوره بازگشت 50 ساله و احتمال 2 درصد معادل 8/82 متر مکعب در ثانیه اتفاق بیفتد، لازم است در صورت انجام هرگونه تجهیزات و عملیات عمرانی در مسیر این رودخانه، محدوده‌ای که در جریان90 مترمکعب در ثانیه زیر آب می‌رود مد نظر قرار گیرد. همچنین مشخص شد که 483242 متر مربع از انواع کاربری¬‌های شهر تبریز در حریم طغیانی مهران‌رود قرار گرفته است که از این میزان بیش از 23 درصد از مجموع کل کاربری‌ها را کاربری مسکونی به خود اختصاص داده است








یافته‌ها: با بررسی‌های میدانی و نقشه‌های موجود، حریم بستر رودخانه با استفاده از GIS مشخص شد که در حدود 483242 مترمربع ساختمان‌های غیرمجاز در حریم رودخانه احداث شده‌‌اند که در برخی موارد تا درون بستر رودخانه نیز پیشروی کرده‌‌اند. در این تحقیق مناطق حساس و آسیب‌پذیر در حریم مشخص گردید و راهکار‌های لازم برای کاهش خسارت ارائه شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به ضریب موجی‌بودن هیدرولیکی مئاندری بودن رودخانه مهران‌رود بربار 1/2 که بیانگر موجی‌بودن آن است و مقدار سیلاب احتمالی که می‌تواند با دوره بازگشت 50 ساله و احتمال 2 درصد معادل 8/82 متر مکعب در ثانیه اتفاق بیفتد، لازم است در صورت انجام هرگونه تجهیزات و عملیات عمرانی در مسیر این رودخانه، محدوده‌ای که در جریان90 مترمکعب در ثانیه زیر آب می‌رود مد نظر قرار گیرد. همچنین مشخص شد که 483242 متر مربع از انواع کاربری¬‌های شهر تبریز در حریم طغیانی مهران‌رود قرار گرفته است که از این میزان بیش از 23 درصد از مجموع کل کاربری‌ها را کاربری مسکونی به خود اختصاص داده است.

متن کامل [PDF 802 kb]   (2450 دریافت)    
گزارش کوتاه یا نامه ها : آموزشی | موضوع مقاله: تروما،تریاژ و...

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایگاه عمومی نشریات یکتاوب می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | http://www.journalsystem.ir/demo5

Designed & Developed by : Yektaweb