دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1394 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (4006 مشاهده)

مقدمه: طرح محب سازمان بهزیستی از سال 86 بر تشکیل گروه‌های محلی مدیریت بحران در محله و روستا تمرکز یافت. به دلیل برخی کاستی‌های طرح اولیۀ محب، این طرح طی سال‌های 1390 تا 1392، به‌وسیله مؤسسه تخصصی کارامدیران بحران ایرانیان بازمهندسی گردید تا ساختار و ارتباط تیم‌های محلی محب با بهزیستی شهرستان و استان در شرایط اضطرار بهبود یابد. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی اثربخشی بازمهندسی طرح محب در قالب سازماندهی، توجیه و برگزاری مانور برای کارکنان ادارۀ بهزیستی بود.

روش‌: این مطالعه از نوع طرح‌های مورد شاهدی است که گروه‌های مداخله و کنترل را با هم مقایسه می‌کند. در این مطالعه که از 1393 تا 1394 اجرا شد، دانش و نگرش کارکنان بهزیستی و آمادگی ادارات بهزیستی در چهار استان که طرح بازمهندسی محب در آن اجرا شده بود با چهار استان که طرح در آنها اجرا نشده بود مقایسه گردید.

یافته‌ها: با توجه به یافته‌ها، دانش کارمندان گروه مداخله به طور معنی‌دار بیشتر از گروه کنترل بود (001/0>p-value). اختلاف مشاهده شده میان نمرۀ نگرش کارمندان در گروه مداخله و کنترل از نظر آماری معنی‌دار نبود. (110/0p-value=) اختلاف میزان آمادگی ادارۀ بهزیستی استان در گروه مداخله با کنترل، معنی‌دار نبود، اما آمادگی ادارات بهزیستی شهرستان‌های مداخله به طور معنی‌داری بیشتر از آمادگی ادارات شهرستان‌های کنترل بود. (029/0p-value=)

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اقدامات توانمندسازی انجام گرفته شامل سازماندهی اضطراری، جلسات توجیهی و آموزشی و مانور طرح بازمهندسی شدۀ محب، به جز حوزۀ نگرش، در بخش آمادگی سازمانی و ارتقای‌ دانش تأثیر معناداری داشته است.

متن کامل [PDF 390 kb]   (1121 دریافت)    
گزارش کوتاه یا نامه ها : پژوهشي | موضوع مقاله: حمایت روانی در سوانح

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.