دوره 10، شماره 4 - ( 10-1396 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 44-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yazdani M H, Ghasemi M, Saleki Maleki M A. Micro-zoning vulnerability of cities against flood risk (case study: Tabriz city). jorar 2018; 10 (4) :33-44
URL: http://jorar.ir/article-1-355-fa.html
یزدانی محمد حسن، قاسمی معصومه، سالکی ملکی محمدعلی. ریز پهنه آسیب پذیری شهرها در مقابل خطر سیلاب (نمونه موردی :شهر تبریز). فصلنامه علمی پژوهشی امداد و نجات. 1396; 10 (4) :33-44

URL: http://jorar.ir/article-1-355-fa.html


دانشگاه تبریز
چکیده:   (3291 مشاهده)
مقدمه: وقوع سیلاب و طغیان رودخانه یکی از فراوان‌ترین و مهم‌ترین مخاطرات محیطی است که می‌تواند به خسارت شدیدی از قبیل مرگ‌ومیر منجر شود و آثار اقتصادی و اجتماعی طولانی مدتی را بر جای گذارد و حتی ممکن است باعث تخریب املاک، ایجاد اخلال در نظام ارتباطی و شستن زمین‌های کشاورزی شود. قرار گرفتن  شهر تبریز در حوزۀ آبریز دریاچۀ ارومیه، موقعیت دشتی آن و عبور دو رودخانۀ اصلی آجی و قوری‌چای از بافت شهر باعث شد که بارها سیلاب‌های ویرانگر در آن رخ دهد و ویرانی‌های زیادی بر جای بماند.
روش: این تحقیق با رویکردی توصیفی-تحلیلی درصدد توصیف شرایط جغرافیایی شهر تبریز و تحلیل نحوۀ رفتار آن در مقابل سیلاب‌های شهری است. برای ارزش‌گذاری معیار‌های تحقیق از مدل تاپسیس‌- فازی و نرم‌افزار ARCGIS10.5 استفاده شده است.
یافته‌ها: پس از بررسی ادبیات تحقیق و مطالعات انجام شده در این زمینه، 5 معیار به عنوان معیار‌‌های اصلی تحقیق انتخاب شد. سپس با استفاده از مدل تاپسیس- فازی فاصله از ایده‌آل‌‌های مثبت و منفی برای معیار‌ها تعیین و در نهایت طبقه‌بندی مکانی معیار‌ها با استخراج نقشه هریک از معیار‌ها انجام شد.
نتیجه‌گیری: بر اساس نقشۀ نهایی که نشان‌دهندۀ پهنه‌های آسیب‌پذیر شهر تبریز در مقابل خطر سیلاب است، 6 درصد محدودۀ شهر در پهنۀ خطر بسیار بالاست که این مساحت، جمعیتی بالغ بر 91277 نفر را در خود جای داده است. با احتساب محدوده‌های خطر بسیار بالا تا متوسط می‌توان گفت 33 درصد از محدودۀ شهر یعنی 46 درصد از جمعیت شهر در معرض خطر سیلاب قرار دارند که این مطلب نشان می‌دهد نواحی با خطر بالای سیلاب مراکز تجمع جمعیتی و مناطق پرتراکم شهر هستند.

متن کامل [PDF 2367 kb]   (1714 دریافت)    
گزارش کوتاه یا نامه ها : مطالعه موردی | موضوع مقاله: اپیدمی در بحران ها

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایگاه عمومی نشریات یکتاوب می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | http://www.journalsystem.ir/demo5

Designed & Developed by : Yektaweb